Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Αποθήκη ενέργειας ο κόλπος Καλλονής


Και τώρα η πρόταση μου για την αντιμετώπιση αυτονομίας και αποθήκευσης της πράσινης ενέργειας στην Λέσβο. Άλλα ας δούμε πρώτα τις τεχνολογικές λύσεις υπάρχουν σε άλλα μέρη του κόσμου. Έτσι κατασκευάζονται τεχνητές λίμνες με φράγματα που σε αυτές αντλίες φέρνουν νερό από την θάλασσα τις ώρες πλεονάσματος ενέργειας και σε ώρες αιχμής και μεγάλης ζήτησης τότε οι ίδιες αντλίες γίνονται γεννήτριες με την αντιστροφή ροής του νερού από την λίμνη στην θάλασσα.
Στην Λέσβο φυσικά δε υπάρχει τρόπος λόγω μορφολογίας να γίνουν τεχνητές λίμνες εκτός την εξαίρεση της τεχνητής λίμνης στην περιοχή της Ερεσού. Αλλά αυτό που προτείνω εγώ είναι η κατασκευή φράγματος στο στόμιο του κόλπου Καλλονής. Έτσι ο κόλπος ολόκληρος λειτουργεί ως λίμνη που με σύστημα αντλιών που περιγράφτηκε παραπάνω λειτουργεί ως αποθήκη ενέργειας. Παράλληλα η λύση αυτή έχει την δυνατότητα την χρήση της ενέργειας από το φυσικό φαινόμενο της παλίρροιας και άμπωτης. Η επιλογή του κόλπου Καλλονής έγινε γιατί εκεί υπάρχει μικρό και αβαθές στόμιο με νησίδα στην μέση του στομίου. Ξέρω ότι πολλοί θα αντιδράσουν στην πρόταση αυτή με διάφορα προσχήματα όπως τι θα γίνει με τα αλιεύματα, τα καΐκια και άλλα τέτοια θέματα. Αλλά πρέπει να ξέρουν ότι για όλα αυτά τα θέματα υπάρχουν τεχνολογικές λύσεις.
Έτσι η εκτεταμένη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας σε κάθε σπίτι σχεδόν και η άντληση ενέργειας από όλες τις πηγές ανανεώσιμης ενέργειας που είναι εννιά σε συνδυασμό με την αποθήκη ενέργειας στο κόλπο Καλλονής μπορούμε να έχουμε την ουτοπία. Αυτονομία στην ενέργεια χωρίς μόλυνση και προπάντων πολύ μικρού κόστους.
Σε επόμενο άρθρο θα ασχοληθώ για την οικονομική κρίση που τελικά είναι κρίση πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: